Ψυχολογική στήριξη

Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

Mετά από πολλή ομίχλη
Ένα-ένα
Φαίνονται
Τ’ άστρα
Τζουζέπε Ουνγκαρέτι, Γαλήνη

Η ψυχοθεραπεία είναι η διαδικασία όπου ο ειδικά εκπαιδευμένος ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής σχετίζεται και αλληλεπιδρά με ένα άτομο, ζευγάρι ή οικογένεια που αναζητά βοήθεια για τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει, με σκοπό να του προσφέρει περισσότερες οπτικές και εναλλακτικές που θα μπορέσουν να τον βοηθήσουν.

Πως βοηθά η ψυχοθεραπεία το παιδί;

 

Η ατομική ψυχοθεραπεία του παιδιού έχει ως στόχο την υποστήριξη και θεραπεία του παιδιού με πρωτογενείς ή συνοδές διαταραχές στο συναίσθημα και στη συμπεριφορά, καθιστώντας το ικανό να ανταπεξέλθει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών, ο ψυχοθεραπευτής προσπαθεί να βοηθήσει το παιδί στην κατανόηση, αναγνώριση και αποδοχή των συναισθημάτων του, δημιουργώντας ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον γι’ αυτό. Μέσω ποικίλων ψυχολογικών μεθόδων (παιχνίδι, δραματοποίηση, ζωγραφική ή οτιδήποτε κεντρίζει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα), τα παιδιά ενθαρρύνονται να εκφράσουν ό,τι τους απασχολεί και βάζει φραγμούς στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και προσαρμογή τους στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

|

«Το παιδί δεν πρεπει να ακούει προσβολές γιατί μόνο έτσι μεγαλώνοντας θα αποκτήσει αξιοπρέπεια!»

Πως βοηθά η ψυχοθεραπεία έναν ενήλικα;

Μέσω της ατομικής ψυχοθεραπείας ένας ενήλικας έχει τη δυνατότητα να κάνει τη δική του ενδοσκόπηση και να επιλύσει προβλήματα που είναι πιθανόν να τον δυσκολεύουν στην καθημερινότητά του. Ο ψυχοθεραπευτής, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες θα βοηθήσει τον θεραπευόμενο να διερευνήσει τον εαυτό του και τις σχέσεις του με τους άλλους και να συνειδητοποιήσει με αυτόν τον τρόπο όλους αυτούς τους παράγοντες που τον κάνουν λιγότερο λειτουργικό, αποτελεσματικό και ικανοποιημένο, καθώς και τα δυσλειτουργικά σχήματα ψυχικής κόπωσης και εξουθένωσης.

Πως βοηθά η οικογενειακή ψυχοθεραπεία;

Όταν το ένα μέλος ενός ζευγαριού ή κάποιο μέλος μιας οικογένειας αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία, αυτή είναι πιθανό να επηρεάζει όλα τα μέλη του συστήματος, του ζευγαριού ή της οικογένειας. Σκοπός του ψυχοθεραπευτή είναι να αξιολογήσει ολιστικά και να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο ο θεραπευόμενος αντιμετωπίζει το πρόβλημα καθώς και να παρατηρήσει τα συναισθήματα που διεγείρει αυτό, τόσο στον ίδιο τον θεραπευόμενο, όσο στα υπόλοιπα μέλη που σχετίζονται με αυτόν. Ο ρόλος του ειδικού είναι επομένως να βοηθήσει, το ζευγάρι, ή την οικογένεια να διερευνήσει τις δυνατότητες που έχει ώστε να αντέξει ή να αλλάξει τις συνθήκες στις οποίες ζει.